1.10.08

Bijna de eerste deal

Ik ben bezig met mijn eerste deal. Zondag en maandagavond aan het onderhandelen geweest voor mijn klanten. Ik had een huis voor ze gevonden waarin ze zeer geinteresseerd waren. Prijs was 315,000 dollar.
Probleem was dat mijn klanten niet zo ver konden gaan, dus er moest wat van de prijs af.

Eerst heb ik wat marktonderzoek gedaan. Wat ik doe is kijken naar vergelijkbare woningen die het afgelopen jaar verkocht zijn. Op die manier kan je bepalen wat de markt voor deze woning over heeft. Ik kwam uit op 290-300k. Dat kwam goed uit aangezien dat in het financiele plaatje pastte.

En dan begint het spelletje.
Ik bel de verkopende makelaar en stel hem een paar interessante vragen om te bepalen hoe graag ze van de woning af willen. Ik vraag dan bijvoorbeeld naar de ‘closing date’ die de verkopers graag zouden hebben. (datum dat de sleutels naar de nieuwe eigenaar gaan)
Zijn antwoord was:”oh…any time”. Met andere woorden, het liefst gisteren. Dat is enorm waardevol voor mij en niet zo slim van deze makelaar. Ik weet nu dat ze gemotiveerd zijn om van dit huis af te komen. Vervolgens vroeg ik naar de flexibiliteit in prijs. Nou…die was er niet. De verkopers hadden het geld nodig, dus die 315 moest er komen.
Dit geloofde ik niet gezien zijn antwoord op mijn eerste vraag.
Mijn volgende vraag:”heeft het enig nut om met een bod te komen van rond de 290?”
“Nee…dat gaat echt niet lukken…geloof me nou maar….ik heb zelf een poging gedaan om dit huis voor 300 te kopen om het op te knappen en weer te verkopen….maar daar gingen ze niet op in”. Ja ja...

Toen was het tijd om met mijn klanten te overleggen. Ze wilden toch graag een bod doen. Vond ik ook een goed plan aangezien ik het gevoel had dat het aan haalbare zaak was.

Dus…een afspraak gemaakt om bij de woning elkaar te ontmoeten. De verkoper en zijn makelaar en ik in het huis voor de onderhandeling, mijn klanten buiten in de auto wachtend op de uitkomst. Ik moet zeggen, ik was een beetje gespannen toen ik er naar toe reed, maar eenmaal binnen voelde ik me erg op mijn gemak. Dat was wel verrassend aangezien ik dit nog nooit heb gedaan. De training werkt dus.

Ik begon met een bod van 289. Dat was natuurlijk absurd, volgens de makelaar. Ik merkte dat hij zijn klanten helemaal niet had voorbereid, hij moest alles dubbel aan ze uitleggen….wat natuurlijk een geode zaak is voor mij.
Om mij te overtuigen had hij een rekenmachine bij zich om me te laten zien waarom die 315 toch echt realistisch was. Onderdeel van de rekensom was een boete die zijn klant moest betalen aan hun hypotheek verstrekker. Mijn antwoord daarop was dat mijn klanten niets te maken hebben met die boete, mijn klanten willen de marktprijs betalen.

Om een lang verhaal kort te maken. Ik ben een paar keer op een neer gegaan van het huis naar de auto van mijn klanten om te overleggen en een gewijzigd bod te doen. Zondag bleven we steken op 298….en zij op 305…er was dus al 10k vanaf, de verkopers wilden er een dag over nadenken. Op Maandag heb ik gebelt met de makelaar om iets te forceren. Mijn klanten waren namelijk nogal zenuwachtig en wilden meer gaan betalen om het huis niet te verliezen. Ik heb de makelaar verteld dat mijn klanten 2000 dollar hadden geleend van een familielid en hem gevraagd of dit voldoende was voor zijn klanten. Dus….die zelfde avond weer bij elkaar gekomen.

Makelaar begon weer het zielige verhaal over hoe ze echt 305 nodig hadden. Mijn antwoord was dat ik hun situatie goed begrijp, maar dat de situatie van mijn klanten niet veel anders is aangezien zij nu extra geld willen lenen om dit huis te kopen. Wat natuurlijk niet helemaal waar is. Na veel boe en bah zei de eigenaar ineens “zouden ze 300 accepteren?”
De makelaar en ik sprongen daar direct bovenop “ja….ik denk het wel”.
Ik kon mn lachen bijna niet inhouden. Het was een done deal. Eindelijk liet die makelaar ook zijn ware gezicht zien.

Toen ik het aan mijn klanten vertelde waren ze door het dolle heen. Ze bedankten me en vonden dat ik het geweldig gedaan had….ze boden me gelijk een etentje aan. :)

Nu is het afwachten of het met de financien rond gaat komen…voor beide partijen. Het ziet er wat dat betreft niet zo goed uit. Op het moment dat die 700 miljard in de VS niet door ging zijn de banken hier nog wat strikter geworden. Daardoor zijn de financien van mijn klanten nu afgekeurd. Er wordt gezocht naar een creatieve oplossing, maar als dit niet lukt dan is de deal van tafel. Mijn eerdere blijdschap is dus al een stuk minder geworden. Het is nu ‘fingers crossed’.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

He Iv, spannend verhaal, wat zal het mooi zijn als dit gaat lukken, duim voor je, je moeder

Jacqueline zei

We volgen hier de deal op de voet. De Senaat heeft het voorstel van Bush nu aangenomen, dus wie weet een +je voor jou en je klanten. Goed gedaan Ivar!!

Anoniem zei

Goede ervaring Gozert, hoop dat je deze vis binnen haalt!

Skype??
Peter

yet zei

Spannend Ivar!
Je relaas leest als een who-dunnit!

En ook wel eens even handig om te lezen hoe dat nou precies in z'n werk gaat...in ieder geval houden wij ook The fingers crossed voor je!

Yet & Piet