9.11.09

Mijn Rum Top 4

Een kort verhaaltje over rum.
Laat ik voorop stellen dat ik geen alcoholist ben. Ik schiet in het weekend wel eens uit m'n slof...maar ja...je moet lol hebben in het leven.

Waar ik erg van kan genieten is een goede rum. Het probleem is dat ik me niet echt een rum expert kan noemen. Ik doe namelijk datgene wat een expert, of "echte liefhebber", een doodzonde vindt......mixen. Dit is dan ook een gevaarlijk stukje, ik zou best eens haatmail kunnen gaan krijgen, aangezien ik onder meer een rum in mn kast heb staan die alom gezien wordt als de beste ter wereld. Daarnaast vond ik laatst uit dat mijn adres ook redelijk makkelijk te achterhalen is als je even zoekt op internet. Dus ik zou best eens mensen in lange regenjassen rond mijn gebouw kunnen tegenkomen....soort van rum politie....die mijn rumcollectie willen komen stelen vanwege het feit dat ik het eigenlijk niet waard ben.

Maar...ik ben moedig....dus...ik mix! Waarom? Omdat ik het lekkerder vind. Men zegt dat je dan de verschillen niet kunt proeven. Ben ik het niet mee eens....kan wel. Je moet er gewoon voor zorgen dat de verhouding max 60/40 is. Liever minder cola dan rum.

Ik heb een top 4 gemaakt van mijn favoriete rums. Hier onder de foto:


Mijn persoonlijke mening:

Nummer 1: Ron Zacapa Centenario 23 (mix van verschillende leeftijden, oudste is 23 jaar)
Land: Guatamala
Ik ga niet over de verschillende smaken praten....meer over emotie. Zo ontzettend smooth en zoet, verschrikkelijk makkelijk te drinken. Je neemt een slok...je doet je ogen dicht en denkt "iets lekkerders bestaat niet".

Als ik dan m'n ogen weer open doe dan realiseer ik me direct dat dit niet waar is. Pannenkoeken zijn lekkerder bijvoorbeeld. Maar, als het op rum aankomt dan heb ik nog niets lekkerders gedronken.
Vrijwel niet aan te komen hier.

Nummer 2: Ron Barcelo Imperial
Land: Dominican
Werd heel even verkocht in de drankwinkel hier. Vrij prijzig maar ook erg lekker. Super smooth, maar net niet dezelfde volle smaak van Zacapa. Is hier niet meer te krijgen helaas.

Nummer 3: Rhum Barbancourt 15 jaar
Land: Haiti
Deze heb ik in Italie gekocht. Ik heb eerder de 8 jaar oude versie gehad, gekocht in USA. De 8 jaar vond ik geweldig, dus dacht ik dat de 15 beter zou zijn. Helaas is de 8 jaar op, dus ik kan geen directe vergelijking doen. Maar ik twijfel welke beter is. 8 of 15, ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat deze rum erg prettig is. Iets scherper dan de eerste 2 en een duidelijk andere smaak. Is hier niet te krijgen.

Nummer 4: Pampero Aniversario
Land: Venezuela
Heb ik in NL gekocht. Had ik in Italie ook mee kunnen nemen voor 20 euro in de supermarkt, geweldig! Niet gedaan omdat ik maar één fles kon meenemen. Deze rum is een beetje rokerig, wat ik erg lekker vind. De fabrikant heeft nog een paar erg lekkere rums. Hier inmiddels niet meer te krijgen.

Conclusie: iedereen moet medelijden met me hebben. Geen van deze rums is hier in de drankwinkel te krijgen!!

Andere aanbevelingen:
El Dorado 12/15/21, Agonstura, Ron Zacapa 15, Appleton Estate 12, Mount Gay Rum.

5 opmerkingen:

Mara zei

De vergelijking met pannenkoeken vind ik geweldig. Helaas zal ik nooit meer aan de rum komen. Een keer zo ziek geweest dat het me voor het leven genezen heeft. Ik begin echter wat meer richting de whisk(e)y te gaan.

Ivar zei

Hey Mara,

Zo'n zelfde reactie heb ik met vodka/jus. Ik kan het nog wel drinken, maar het doet me bepaald geen plezier.

Ivar zei

Daarnaast moet ik wel zeggen dat dit geen standaard rums zijn. Van Bacardi ga ik ook over m'n nek! :)

Erik zei

Hi Ivar. (en Mara een beetje onderaan)

Ru vergelijken met pannenkoeken??? dan toch wel een rum-rozijn pannenkoek hoop ik?

Betreft het mixen van rum, schaam je niet.
Bij de rum proeverijen die ik geef, zeg ik altijd dat je moet drinken wat je lekker vindt. En als dat nou rum is van 1000 euro met 7up en jij vindt dat lekker....gewoon doen.

Laat je niks wijsmaken over zonde, misbruik etc. Drink gewoon wat je lekker vindt.

Kijk maar eens op mijn website www.rumworld.nl voor wat meer info.

Mara...je weet niet wat je mist als geen (goede) rum meer drinkt, ik kan je rumsoorten laten proeven/aanbevelen en dan wil je niet anders meer.

Proost,

Erik

Ivar zei

Hoi Erik,

Leuke website!
Wat vind je van m'n top 4?

Waar zit jij in NL?


Ivar