29.5.08

Nu gaat het pas echt gebeuren

Het is gelukt!
Al een tijdje ben ik op zoek geweest naar een baan als makelaar. Ik ben wat kieskeurig geweest na mijn valse start. Ik zag het niet zo zitten om in mijn eentje te gaan werken. Is het grootste risico, vooral financieel. Je moet dan jezelf in de markt zetten om te proberen klanten naar je toe te trekken. Dit kan een lang en kostbaar traject zijn, zeker gezien het feit dat ik een beetje nieuw ben.

Daarom ben ik opzoek gegaan naar een team. Het voordeel van het werken in een team is dat je kunt leren van de mensen om je heen. Daarnaast kun je veelal beginnen als buyer agent, een makelaar die zich alleen bezig houdt met mensen die een huis willen kopen. Daarnaast is het ook vaak zo dat je de klanten niet zelf hoeft te werven, dat doet het ervaren team. Jij moet aan de slag met die mensen om er voor te zorgen dat ze het juiste huis kopen en dat ze zo extreem tevreden zijn dat ze je zullen aanprijzen bij vrienden en familie, wat weer voor nieuwe klanten zorgt. Dat was het ideale plaatje wat ik voor me had.

Ik heb met veel mensen, kantoren en teams gesproken. Als je alleen wilt werken dan willen alle kantoren je hebben, want dat is de manier voor hun om geld te verdienen. Als ik een huis verkoop dan krijgen zij een deel van de commissie. Vandaar dat ik in die situatie hun aan het interviewen ben en niet andersom. Als je met een team aan het praten bent dan merk je meestal (bij de goede teams) dat je jezelf moet verkopen om in aanmerking te komen voor een plekje in het team. Als ze succesvol zijn dan kunnen ze tenslotte de mensen kiezen met wie ze willen samenwerken.

Zo heb ik ondermeer met Remax gesproken. Dit gesprek ging al snel in de richting van teams. De meneer daar vertelde mij dat er een heel goed team in zijn kantoor werkt. Zij zoeken soms mensen en hij wilde wel eens voor me vragen.

Toen ik weer van hem hoorde vroegen ze aan mij of ik een enquete wilde invullen. Dit was zeer pittig, hele lastig vragen....om te weten te komen wie ik ben en hoe ik over bepaalde zaken denk. Na dit gedaan te hebben hoorde ik even niks. Ik ben toen maar weer in de telefoon geklommen. Dat begint echt vanzelfsprekend te worden in dit land. Na 33 keer over en weer bellen heb ik eindelijk per telefoon een interview kunnen doen met Tom Cook, de teamleider. Hij nodigde me vervolgens uit om bij een team meeting aan te schuiven. Dit was afgelopen dinsdag. Dat heb ik gedaan. Was een boel handjes schudden met mensen en tijdens de vergadering werd gevraagd of ik me wilde voorstellen aan het hele team. Ik realiseerde me natuurlijk goed dat dit nog steeds een beetje een test was....dus ik heb me goed gepresenteerd....verteld waarom ik in Canada was...wat ik in NL gedaan heb en waarom ik bij dit team op mijn plaats dacht te zijn (ik had redelijk wat zitten studeren op hun website).
De meeting was interessant, de manier waarop de mensen met elkaar omgaan bevalt me.

Na de meeting heb ik een gesprek gehad met Tom waarin hij alleen nog wilde weten of ik vragen had. Die had ik al voorbereid, dus die heb ik allemaal gesteld....waarop hij aan me vroeg of ik klaar was om een keus te maken. Daar had ik een simpel antwoord op: JA!
Met andere woorden...vanaf heden ben ik werkzaam bij Remax in de functie van buyer agent in het Nr 1 team in Toronto. Ik ben hier zeer blij mee. Vooral ook omdat dit vanaf het begin de plek was waar ik het liefst wilde werken. Als dit dan ook lukt dan geeft dat een extra lekker gevoel.

De komende 6 weken ga ik in training, dit is één van hun sterke kanten. Dat wordt enorm zwaar....ze zijn erg veeleisend. Maar dat is precies wat ik wil. Ik kan me goed focussen op dit soort dingen...dat heb ik in de opleiding wel bewezen...dus dit appeltje ga ik ook wel wassen. Na de training wordt het nog harder werken....ze hebben het erg druk.

Nou moet ik ook een auto gaan leasen....da's weer een hele andere uitdaging is al gebleken. Maar...daar zal ik morgen wel even een verhaaltje over schrijven.

7 opmerkingen:

Jacky zei

Geweldig...eindelijk! Het is het wachten en knokken waard geweest. Heel veel succes!!

Anoniem zei

Van harte gefeliciteerd!!!!
Heel veel suc6 toegewenst; Cora Hans Milou en Pjotr.

yeti zei

Sodetakke, Ivar, dát doe je goed!!!!
Gefeliciteerd met je nieuwe baan!

Anoniem zei

Hoi Ivar,

Ik lees al een tijdje mee over jouw ervaringen in Toronto.
Wat goed dat je een baan hebt gevonden. Gefeliciteerd!!

Anja L.

Ivar zei

Thanks mensen! Ben er zeer blij mee....

Anja: altijd leuk als een anonieme lezer ineens niet meer anoniem is :)

Gerard de Braconier zei

Wow! Dat is fantastisch nieuws!

Met die wetenschap ga ik mijzelf snel inwerken bij Shell; binnen 0,5 jaar ben ik daar dan directeur of zoiets en dan maar de hele dag golfen.

(En ik kan niet eens golfen en ik wil niet golfen en ik hou helemaal niet van golfen en ik snap niks van golfen en ik wil er ook niks van snappen...)

Proficiat, jongen!

Anoniem zei

Van harte gefeliciteerd het is je eindelijk gelukt. Succes.

Jolanda